Om lägret

Om lägret

SPLV - Segling På Lika Villkor

är ett läger för ungdomar av ungdomar.

 

Vågskvalp på fartfyllt läger när ungdomar med funktionsvariation seglar sommaren till mötes tillsammans med engagerade ungdomsledare.

 

SPLV

Ett tre dagar långt dagläger för ungdomar med funktionsvariation – helt kostnadsfritt!


Vilka gör lägret möjligt?

Segling På Lika Villkor startade 2009 och är ett ideellt arrangerat läger av Lerum Aspen Rotaryklubb (LARK) och genomförs tillsammans med Lerums Segelsällskap (LESS) vid sjön Aspen i Lerum med stöd från Lions Lerum-Gråbo, Lerum Rotaryklubb och Lerums Gymnasium samtsamarbetspartners och frivilliga ungdomar i kommunen.


Information om projektet finns även på Lerum Aspen Rotaryklubbs hemsida under fliken Projekt.


Vill du vara samarbetspartner och bidra till lägret? Läs mer under Partners.

Material för nedladdning 2022:

  • Vikt tvåsidig A4-flyer (vid utskrift välj liggande format, dubbelsidig utskrift med vändning kortsida)
  • Affisch för utskrift i A4 eller A3
  • Annonsoriginal i två storlekar (122x88 mm resp 122 x 187 mm). Hämta här eller kontakta oss på splv@lerumaspenrk.se


Lägrets grundfilosofi

Målet med lägret är att skapa förståelse och vänskap samt framför allt att ha kul ihop! Det är just relationen mellan ledare och deltagare som gör SPLV till ett fantastiskt läger.


Vem får delta?

Lägret välkomnar ungdomar i åldern 13-25 år med funktionsvariation. Det kan vara såväl fysiska som psykiska funktionsnedsättningar oavsett om de beror på skada eller sjukdom, på syn eller hörsel, ett medicinskt tillstånd eller en psykisk sjukdom– bara man kan delta i aktiviteter i och nära vatten. 


Funktionsvariation kan man ha hela livet och en del går över med tiden. En femtedel av Sveriges befolkning ingår i denna grupp.


Antalet deltagare är begränsat till 15-20 för att ge bästa möjliga förutsättningar för en fin och säker upplevelse tillsammans.


Vilka är ledare?

Samtidigt som lägerdeltagarna får en chans att uppleva några oförglömliga sommardagar får ungdomsledarna möjlighet att öva praktiskt ledarskap och bygga nätverk.


För lägret rekryteras 30-35 ungdomsledare i åldern 16-21 år, främst från Lerums Gymnasium, och sex ungdomsledare med seglingskunskaper från Lerums Segelsällskap (LESS) och andra seglingsklubbar i Sverige. 


Samtliga ungdomsledare får utbildning i säkerhet och första hjälpen för att säkra kvalitén under lägerveckan. Förutom seglingsinstruktörer har vi två ungdomsledare per deltagare.


Tryggt och säkert

Vuxna ledare från ansvariga arrangörer finns alltid på plats i övergripande funktioner gällande säkerhet, måltider och aktiviteter.


Segling och aktiviteter

Till sjöss på sjön Aspen blir det segling tillsammans med seglingsinstruktörer från LESS och lika spännande kan det vara att få åka med i följebåten.


Under dagarna blir det även lekar, utflykter, bad, grillning och mys tillsammans. Inga förkunskaper behövs


Upplevelse för alla

Att kunna få doppa sig i sjön, hålla i rodret och kalla sig kapten och gå utanför sin komfortabla zon är fantastiska upplevelser för deltagarna. Att få dela glädjen och känna lyckan som sprids när drömmar uppfylls är lägrets innersta natur och anledningen till att SPLV lyckas år efter år.


Lika barn leka bäst är ett ordspråk som beskriver relationen mellan ledare och deltagare. Istället för att låta lägret styras av föräldrar och vuxna ligger ansvaret på ungdomar som naturligt skapar trygga relationer med deltagarna. Att anförtro ett stort ansvar till lägrets ungdomsledare har visat sig väldigt lyckat för alla.


Möjlighet för ungdomsledare

SPLV är en unik möjlighet för ungdomar i åldern 16-21 år att uppleva lägret och samtidigt vara ledare och få möjlighet att öva på ledarskap, gå utbildningar inom bl a säkerhet, första hjälpen, pedagogiskt ledarskap och Idrottsrörelsens Ledarutbildning.


Dessutom ges tillfälle att skaffa erfarenhet samt mogna i ledarrollen och bygga nätverk inför framtiden. Efter lägret får varje ungdomsledare ett personligt intyg undertecknat av ledare på plats och representanter från Lerum Aspen Rotaryklubb.Jag har jobbat på SPLV i sex år och ständigt bevittnat en exponentiell utvecklingskurva bland Lerums ungdomsledare, något som jag hoppas kommer att fortsätta men även spridas vidare till en större skara.” säger Philip Berlin, tidigare ansvarig ungdomsledare på lägret.Erbjudande till idrottsklubbar

Idrottsklubbar i Lerums kommun kan skicka sina ungdomsledare till lägret som en utbildningsmöjlighet i utbyte mot deras tjänster under lägret.